13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSFOTOD: Emakaru jalutas Raplas kolme pojaga ringi

FOTOD: Emakaru jalutas Raplas kolme pojaga ringi

Haldi Ellam

4. detsembri hommikul märgati Raplas, Lepiku tänava lõpus garaažide vahel karude jälgi, mis kuulusid emakarule ja tema kolmele pojale, kes olid öösel majade vahel ringi kõndinud.

Käisime Rapla Keskkonnaameti jahindusspetsialist Uno Treieriga karude jälgi uurimas ning liikumismarsruuti välja selgitamas. Selgus, et karud olid asulasse sisenenud Lepiku tänava garaažide vahelt, liikunud sealt edasi Okta Centrumi taha, Päkapiku lasteaia tagusest metsatukast läbi, Metsapargi majade juures garaažide vahelt üle põllu Mahlamäe külla, seal majade vahelt tagasi metsa. Väljataguse teel olid näha nii vanemad Raplasse minevad kui ka sealt tagasi tulevad värskemad jäljed. Karupere liikus Virtsu raudtee piirkonda, kus olevat ka mõned päevad varem karujälgi nähtud. Võimalik, et karupere liigub ringi Valtu-Kaerepere metsamassiivis, mistõttu peaksid sealse piirkonna elanikud ettevaatlikud olema.

Karud peaksid praegu magama

Treieri sõnul peaksid karud praegusel ajal magama. „Sügisel lume peal karujälgi näha on väga haruldane,“ rääkis Treier. „Pigem võib karujälgi lumelt leida kevade poole, kui karud on liiga vara ärganud.“

„Magavaid karusid ikka aetakse üles,“ rääkis Keskkonnaagentuuri ulukiseire spetsialist Peep Männil. Tema sõnul karud praegu magavad ning kui nad juhtuvad ringi liikuma, on nad üles aetud, tõenäoliselt inimeste poolt, kuna praegu on aktiivselt käimas nii jahindus- kui ka metsaraiehooaeg.

Männili hinnangul on karuema koos poegadega ilmselt uue magamiskoha otsingul ja linnaserv jäi lihtsalt ette. Antud juhul võis karupere magada ka linna lähedal asuvas metsatukas. Männil rääkis veel, et emakarud koos poegadega otsivad sageli selliseid magamiskohti, mis asuvad väiksemates metsatukkades, kuhu teisi karusid ei satu, sest isakarud on karupoegadele suureks ohuks. Kui karud inimtegevuse käigus keset talve üles aetakse, võivad emakarud ka oma vastsündinud pojad hüljata.

Männili sõnul teevad karud magamiseks endale noorte kuuskede või puujuure serva alla pesa, mille vooderdavad kuuseokste ja võimalusel pillirooga. Karukoopaid esineb eesti tingimustes harva. Vahel on karupesad ka lageda taeva all olnud.

« kohta 4 »

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare